Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Araştırma Dekanlığı tarafından TÜBİTAK Ufuk Avrupa Kümeleri uzmanlarıyla 2023 yılı için açılacak çağrılara ilişkin enerji, sağlık, dijital teknolojiler ve çevre ve iklim alanlarına yönelik küme bilgilendirmeleri yapıldı.
Enerji, sağlık, dijital teknolojiler ve çevre ve iklim alanlarına yönelik küme bilgilendirmelerinin yapıldığı oturumlara; SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrah Doğan,SAÜ Araştırma Dekanı Prof.Dr. Cenk Yavuz, Araştırma Dekanı Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Pehlivan, öğretim üyeleri,TÜBİTAK’tan Hanife Tuzcuoğlu, Meltem Ünlü Tokcaer ve Ayşe Özge Gözay Özdede katıldı.
Oturumun açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Emrah Doğan, yaptıkları çalışmalarla araştırma üniversitesi olma hedefine adım adım ilerlediklerini söyleyerek üniversitemiz akademisyenlerine akademik çalışma alanında her türlü desteği sağlayacaklarını belirtti.
Eğitimde bir sunum gerçekleştiren Hanife Tuzcuoğlu iklim, enerji ve mobilite konuları hakkında genel çerçevede bilgilendirmelerde bulundu. Tuzcuoğlu, çevreye daha az zarar verecek yenilenebilir gaz projeleri üzerine odaklandıklarını söyleyerek 2021-2027 yılları arasında bu alana 15 Milyar Avro bütçe ayrıldığını belirtti. Tuzcuoğlu 26 üniversite içinden Sakarya Üniversitesinin de bir projesinin bulunduğunu aktardı. Tuzcuoğlu, Ocak ayından Nisan ayına kadar sürecek çağrılarda irtibat noktalarını da sunumunda detaylı olarak anlattı.
Çevre ve iklim alanında bilgilendirmelerde bulunan Meltem Ünlü Tokcaer, gıdanın sürdürülebilirliğinin sağlanması, çevreyi ve biyoçeşitliliği korumanın insan sağlığı üzerinde büyük etkisi olduğunu ifade etti. Proje kapsamında beklenen çalışmaları örneklerle anlatan Tokcaer, bu konuda toksik olmayan ve sıfır kirlilik özelliklerinin kanıtlanmasına dikkat çekti. Tokcaer, çalışmalarda dijital projelerin de uygulanması gerektiğini, toplum ve tüketiciler için uygun fiyatlı ve sürdürülebilir nihai ürünler sağlanmasının beklendiğini vurguladı.
Sağlık alanında küme bilgilendirmelerinde bulunan Ayşe Özge Gözay Özdede genel amacın yaşam boyu sağlığın korunarak sağlıklı toplumların, sağlıklı iş gücünün ve sağlık sistemlerinin desteklenmesi olduğunu aktardı. Özdede, pandemi döneminde insanların maddi ve manevi anlamda etkilendiğini belirterek bu durumun küresel olarak ekonomi üzerinde de olumsuz sonuçlar doğurduğunu söyledi. Özdede, sağlık alanına 2023 bütçesinin 996 Milyon Avro olarak belirlendiğini ifade ederek yaptığı çalışmalarla sağlık ve yaşam alanları yaratmayı hedeflediklerini vurguladı.