Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Eda Kılıç Kanak’ın yürütücülüğünü yaptığı “Yeni İzole Edilen Probiyotik Özellikli Saccharomyces Boulardii’nin Mikroenkapsülasyonu ve Sükroz İçermeyen Prebiyotik Çikolatada Kullanımı” başlıklı proje “1002- Hızlı Destek Programı” kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.
Arş. Gör. Eda Kılıç Kanak, günümüzde probiyotik alımı için fonksiyonel gıdalara olan talebin arttığını ancak mide asidi, safra ve çeşitli sindirim enzimleri gibi zorlu gastrointestinal koşullar nedeniyle gastrointestinal geçiş sırasında probiyotiklerin hayatta kalmasının zor olabileceğini belirterek, proje kapsamında mikroenkapsüllenme uygulanacak probiyotik S. Boulardii’nin depolama ve in vitro gastrointestinal geçiş sırasında çikolatada canlılığının değerlendirilmesine odaklanılacağını belirtti.
Projede temel amacın sakkarozsuz, probiyotik ve prebiyotik potansiyel fonksiyonel özelliklere sahip çikolatayı geliştirmek ve karakterize etmek olduğunu söyleyen Arş. Gör. Kanak, taşıyıcı gıda ürünlerinin işlenmesi ve saklanması sırasında probiyotiklerin hayatta kalmasıyla ilişkili zorluklar olduğunu vurguladı. Arş. Gör. Kanak, ayrıca sükroz tüketimindeki küresel artışla ilişkili obezite ve diyabet gibi olumsuz sağlık sorunlarına ilişkin artan farkındalık nedeniyle sakkarozsuz çikolataya talep arttığını belirtti.