Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al’ın da katılımıyla gerçekleştirilen ERC Projeleri Bilgilendirme Etkinliği’ne Koç Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdem Kabadayı, proje başvuru ve yürütme sürecine ilişkin deneyimlerini paylaştı.
Araştırma Dekanlığı tarafından dördüncüsü çevrimiçi olarak düzenlenen ‘Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Projeleri Bilgilendirme Etkinliği’ne Koç Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdem Kabadayı katıldı.
2016-2022 yılları arasında starting grant (başlangıç hibesi) altında “1850-2000 Yılları Arasında Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyet Türkiye’sine Sanayileşme ve Kentleşme: Karşılaştırmalı Bir Bakış” adlı projesini yürüten Dr. Kabadayı, bu projeyi tamamlamasının ardından, proof of concept (kavram kanıtı) hibesini almaya hak kazandı. 2022-2024 yılları arasında “GeoAI_LULC_Seg: 1940’tan 2040’a Bulgaristan ve Türkiye’de Kırsal Nüfus Kaybı, Tarımsal Alan Terki ve Ormansızlaşmanın Analizi ve Tahmini: Coğrafi Yapay Zekâ Temelli Arazi Kullanımı/Arazi Örtüsü Segmentasyonu” adlı projesini sürdüren Dr. Erdem, ERC programına ve yürüttüğü projesine ilişkin tecrübelerini üniversitemizin öğretim üyeleri ile paylaştı.
ERC Programı’nın ‘starting - başlangıç’, consolidator - birleştirici’ ve ‘advanced - gelişmiş’ hibelerine ilişkin açılan 28 başlığa ilişkin ilk aşamada değerlendirilen tüm proje önerilerinden ikinci aşamada sadece 44’ünün değerlendirilmeye alındığını belirten Dr. Kabadayı, mülakat sürecinin de çok belirleyici olmadığını belirtti.
Her Bir Çağrı Başlığı Farklı Düzeyde Birikim İstiyor
ERC çağrıları, araştırmacıların gerçekleştirecekleri projelere ilişkin farklı düzeyde akademik ve proje deneyimini isterken, özellikle genç araştırmacıların ERC konusunda başvuru süreçlerinde daha cesaretli olması adına başlangıç hibelerine yönelebileceğini ifade eden Dr. Kabadayı, Türkiye’de yürütülen bilimsel araştırma projelerinin de başvuru formunda nicelikle ve niteliksel olarak açıkça ifade edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Urban Occupations OETR Projesi Hakkında
1850’den 2000’e Türkiye’de kentleşme ve bölgesel ekonomik gelişme farklılıkları üzerine odaklanıyor.
GeoAI_LULC_Seg Projesi Hakkında
GeoAI_LULC_Seg Projesi, 30.000 km2’lik bir alanın incelenmesiyle ekonomik boyutu da olan sosyal ve çevresel tehditlere ışık tutuyor. Radikal arazi kullanımı ve arazi örtüsü değişikliklerini nüfus dinamikleriyle ilişkilendirerek analiz edeceği projeyle Doç. Dr. Kabadayı, gelecekte yaşanabilecek tarımsal nüfus kaybı ve ormansızlaşmanın öngörülmesine katkı sunacak. Projenin sonuçlarının uluslararası akademik çevrelerle sınırlı kalmayarak Türkiye’de ve Bulgaristan’daki yerel idareler, yetkili bakanlıklar ve AB kuruluşlarıyla da paylaşılmasıyla, araştırmanın etki alanını büyütecek bir sosyal sorumluluğun yerine getirilmesi hedefleniyor.