Ana Sayfa
Duyurular
Ihı Desteklenen Projelerin Ebola’ya Katkısı
IHI- DESTEKLENEN PROJELERİN EBOLA’YA KATKISI

IHI- DESTEKLENEN PROJELERİN EBOLA’YA KATKISI

2014-2016 yıllarında Batı Afrika’da başlayan Ebola salgınında 28 600 kişi enfekte olurken, 11 325 kişi hayatını kaybetti. Ateş, ağrı, halsizlik, yorgunluk, daha sonrasında diyare, kusma ve kan kaybı gibi semptomlar görülen hastalık vücut sıvıları ile bulaşmaktadır. Ayrıca kontamine olmuş olan kıyafetler ve tıbbi malzemeler aracılığıyla da bulaşma mümkün olabilmektedir. İklim ve çevresel değişiklikler nedeniyle Ebolavirüslerden kaynaklı salgın hastalıklarla gelecekte daha sık karşılaşılacağı düşünülmektedir.

Aşı geliştirilmesi, klinik araştırmalar, tanı ve tedavi gibi geniş kapsamlı birçok konuda çözüm geliştirilmesi için Yenilikçi İlaçlar Girişi (IMI) tarafından Ebola programı hayata geçirilmiş ve bu kapsamda desteklenen projelerle Ebolaya karşı aşı ve tanı kiti geliştirilmesi süreçlerine önemli katkılar sağlanmıştır.

IMI projeleri kapsamında yapılan araştırmalarla;

  • Ebola için etkili bir aşılama sistemi geliştirilmiştir (EBOVAC 1EBOVAC 2EBOVAC 3EBOMANEBODAC projects)
  • Ebola’ya ve gelecekte karşılaşılabilecek benzer virüslere karşı koruma sağlayacak birçok aşı adayı incelenmiştir (safety of the vaccine for groups like childrenVSV-EBOPLUS)
  • Ebola aşısının üretim şartları iyileştirilmiş olup, bu koşullar COVİD-19 aşısının geliştirilmesi için de kullanılabilecektir (EBOMAN)
  • Çeşitli kampanyalarla aşıların yerel halk tarafından benimsenmesi teşvik edilmiştir (EBODAC)
  • Araştırma altyapısı imkanlarının ve toplum katılımının uygunluğunu sağlamak için kapasite geliştirilmesine yönelik faaliyetler organize edilmiştir (EBODAC
  • Doğru ve hızlı bir tanı kiti geliştirilmektedir (MOFINAEbolaMoDRADFILODIAGVHFMoDRAD)

Ebola araştırmalarıyla ilgili projelerin ayrıntılarına ve Ebola kapsamında yapılan sunumlara bu link üzerinden erişebilirsiniz.

Detaylar için TÜBİTAK sayfasını ziyaret edebilirsiniz.