Fen Fakültesi Fizik Bölümü Doktora öğrencisi Gamze Hoşgör’ün yürütücülüğünü, Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Tabar’ın danışmanlığını yaptığı “Nötron Zengini Tek-A’lı Deforme Çekirdeklerde Prolate-Oblate Geçişi ile Dev Dipol Rezonans (GDR) Arasındaki İlişkinin Teorik Olarak Araştırılması” adlı proje TÜBİTAK-1002 A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Doç. Dr. Emre Tabar, öğrencisi ile çalışmalarını gerçekleştirirken bazı çekirdeklerde çekirdeğin şekline bağlı olarak dev dipol rezonans (GDR) bölgesine ait deneysel sonuçların değişiklik gösterdiğini fark ettiklerini ve bu özelliğin teorik olarak hiç incelenmediğini belirlediklerini dile getirdi. Doç. Dr. Tabar, “Literatürdeki bu boşluğu doldurmak için böyle bir çalışma planladık. Proje kapsamında kullanılacak olan teorik model, 2018 yılında TÜBİTAK tarafından desteklenen 1001 Projesi ile literatüre kazandırdığımız bir model. Bu model tek kütle numarasına sahip deforme çekirdeklerde gözlenen dev dipol rezonansları detaylı olarak açıklayabilen literatürdeki tek teori olma özelliğine sahip. 2018 yılında gerçekleştirdiğimiz çalışmada sadece prolate deformasyona sahip çekirdeklerin GDR bölgesine ait dipol geçişlerini incelemiştik. Bu projede ise oblate deformasyona sahip olduğu düşünülen çekirdekleri de teorik olarak inceleyerek yapbozun eksik parçasını tamamlamayı ve büyük resmi görebilmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Doktora öğrencisi Gamze Hoşgör, yüksek lisans ve doktora eğitimi boyunca birçok konuda kendisini yetiştiren hocası Doç. Dr. Emre Tabar’a teşekkürlerini ileterek böyle bir projenin yürütücülüğünü yaptığı için hem mutlu hem de heyecanlı olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Tabar’ın 3 Tübitak projesinde de bursiyer olarak görev aldığını söyleyen Hoşgör, “Hocam beni hiçbir alanda kısıtlamadı. Hangi fikir ile yanına gidersem gideyim beni dinledi, fikirlerime önem verdi. Değer görülen bir ortamda çalışmak elbette ki başarıyı da beraberinde getiriyor ” dedi. Hoşgör kabul edilen projesi ve yaptıkları çalışmalarla ilgili olarak da “GDR, tüm atomik çekirdeklerde gözlenen ve çekirdeğin karmaşık yapısının anlaşılmasına önemli katkı sağlayan bir fenomen olarak kabul ediliyor. Literatür incelendiğinde, birçok çekirdekte GDR için yapılmış deneysel çalışmalar mevcut. Ancak özellikle tek kütle numaralı çekirdeklerde bu deneyleri açıklayacak teorik çalışma neredeyse hiç yok. Son yıllarda Emre hocamızın önderliğinde literatüre bu eksikliği giderecek çok sayıda çalışma kazandırdık. Yaptığımız çalışmaların neredeyse tamamı incelenen çekirdekler için ilk teorik hesaplama olma özelliği taşımakta. Teorik nükleer fizik oldukça zor bir alan ve bu nedenle dünyada bu alanda çalışan çok sınırlı sayıda araştırma grubu var. Bir teori üzerinde çalışmaya başladığımızda sayfalarca formül elde ediyoruz ve bu ifadeleri çeşitli programlama dilleri kullanarak bilgisayar ortamına geçirerek hesaplamalarımızda kullanacağımız programları yazıyoruz. Bu nedenle yaptığımız çalışmalar bilim camiasında oldukça saygı görüyor” dedi.
Doç. Dr. Emre Tabar ve Gamze Hoşgör, araştırmalara verdiği önem ve destekten dolayı Sakarya Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Hamza Al’a ve Araştırma Dekanlığına teşekkürlerini iletti.