Ana Sayfa
Duyurular
Sakarya Üniversitesi Araştırma Dekanlığından (ardek) Tübitak'ın Amiral Gemisi 1001 Projesi
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA DEKANLIĞINDAN (ARDEK) TÜBİTAK'IN AMİRAL GEMİSİ 1001 PROJESİ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA DEKANLIĞINDAN (ARDEK) TÜBİTAK'IN AMİRAL GEMİSİ 1001 PROJESİ

Sakarya Üniversitesi Araştırma Dekan Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Muhammet Hilmi Nişancı’nın yürütücü olarak sunduğu proje önerisi, TÜBİTAK’ın Amiral Gemisi olarak tabir edilen 1001 Programı çerçevesinde desteklenmeye hak kazandı.

TÜBİTAK 1001 “Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında, 2023 yılı 1’inci döneminde Araştırma Dekanlığı tarafından ön incelemesi yapılan sekiz projenin bilimsel değerlendirme sonuçlarına göre üç projenin desteklenmesine karar verilirken, ikisi de düzeltmelerin ardından bir sonraki dönemi beklemeden başvuruya hak kazandı.

Doç. Dr. Nişancı’nın sunduğu ‘Özgün Mükemmel Manyetik İletken Yüzeyli Isı Emici Tasarımları ve Elektriksel Testleri’ başlıklı projesi, hibe almaya hak kazanan projeler arasında yer aldı. Proje sonuçlarına ilişkin konuşan Doç. Dr. Nişancı, Araştırma Dekanlığı’nın verdiği desteklerle başvuru kabul oranlarının ciddi anlamda ivme kazandığını, belirtti. “Hocalarımızın başvurmak istediği projelere yönelik proje taslaklarını, proje son yükleme tarihini dikkate alarak ARDEK'e inceletmeleri, projenin kabul edilirliği açısından etkili olacaktır” diye konuşan Nişancı, ulusal ve uluslararası düzeyde proje kabul oranlarının artmasına ARDEK’in katkıda bulunacağını vurguladı.

TÜBİTAK’ın Amiral Gemisi 1001 kapsamında desteklenmeye hak kazanan projesi ile ilgili detayları paylaşan Dr. Nişancı, “Günümüzde, mikron altı teknolojisindeki gelişmelere bağlı olarak başta savunma sanayii olmak üzere biyomedikal, havacılık, uzay ve haberleşme alanlarında yaygın olarak kullanılmakta olan işlemcilerin hızları ve entegrasyon yoğunlukları artıyor. Bu durum, alan başına güç dağılımını hızla arttırdığı için yarı iletken mikro işlemcilerin sıcaklıklarını arttırmakta ve performanslarının zayıflamasına, hatta işlemcinin kullanılamaz hale gelmesine sebep oluyor. Mikroişlemcilerin kullanım ömürlerinin uzatılması ve performanslarının arttırılması amacıyla literatürde farklı geometrik şekillere ve fiziksel boyutlara sahip geleneksel ısı emici tasarımları öneriliyor. Geleneksel ısı emicilerin en büyük dezavantajları özellikle yüksek frekanslarda elektromanyetik (EM) dalga yayan bir anten gibi davranmaları ve dielektrik alttaş ile aralarında boşluk rezonanslarının oluşmasına sebep olarak ciddi elektromanyetik girişim (EMI) ve elektromanyetik uyumluluk (EMC) sorunlarına yol açmalarıdır. Kabul edilen projemiz ile ısı emicilerden kaynaklı istenmeyen EM radyasyonun zayıflatılması için periyodik pin dizisi içeren mükemmel manyetik iletken (PMC) yüzeyli özgün ısı emici tasarımlarını ve elektriksel/termal testlerini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Isı Emicilerin Elektriksel ve Termal Performansları Artırılacak

Proje kapsamında, tasarımları gerçekleştirilecek PMC yüzeylerde öncelikle özgün geometriler kullanılarak periyodik pin dizilerinin elektriksel boyutları arttırılırken fiziksel boyutlarının azaltılması sağlanacak. Birbirinden farklı fiziksel boyutlara ve/veya geometrilere sahip pin yapıları bir arada kullanılarak çoklu-bant veya geniş-bant PMC tasarımları elde edilecek. Son olarak istenmeyen EM radyasyonların bastırılmasında kullanılan geleneksel yöntemler ile proje kapsamında önerilen özgün yöntem bir arada kullanılarak hibrit ısı emiciler elde edilecek. Böylece hibrit yapılar ile ısı emicilerin özellikle yüksek frekans uygulamalarda hem elektriksel hem de termal performansları artırılacak.

Elde Edilecek Sonuçlar Ticari Ürüne Dönüştürülebilecek

Çalışma kapsamında elde edilecek PMC yüzeyli ısı emici tasarımlarının ve nihai ürünlerin şimdiye kadar çalışılmamış yeni özgün yapılar olması sebebiyle patent alınarak korunmaları ve ticari amaçlı hale getirilmeleri planlanıyor. Ayrıca proje sonunda elde edilecek tecrübe ve bilgi birikimi araştırmacılar tarafından projede görevli öğrencilere aktarılarak hem lisansüstü tez çalışmaları hem de seçkin konferans ve dergilerde yayınlar yapılacak”

Doç. Dr. Nişancı, proje araştırmacıları olan Üniversitemiz Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar İslamoğlu, Elektrik–Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Baha Kanberoğlu’na ve Araştırma Dekanlığı akademisyen ve idari personeline teşekkür etti. Ayrıca 1001 ve diğer proje fikrine sahip olan tüm akademisyen ve öğrencileri Araştırma Dekanlığı’na davet etti.