Ana Sayfa
Duyurular
Ufuk Avrupa Programı Küme 5 2021-2023 Dönemi İstatistiki Verileri

UFUK AVRUPA PROGRAMI KÜME 5 2021-2023 DÖNEMİ İSTATİSTİKİ VERİLERİ

Ufuk Avrupa Programı paydaşlarına yol göstermesi ve çıkarımlarda bulunmalarını sağlamak amacıyla, Küme 5: İklim, Enerji ve Mobilite alanı kapsamında 2021-2023 (Eylül ayına kadar) döneminde yapılan başvuruların öne çıkan özelliklerini göstermek üzere Fransız ulusal irtibat noktaları tarafından bazı istatistiki verilere ilişkin küçük bir analiz çalışması yapılmıştır.

Gerçekleştirilen analiz, Avrupa Komisyonu tarafından ülke ulusal irtibat noktaları için düzenlenen periyodik toplantılar neticesinde paylaşılan veriler ile oluşturulmuştur. Bu kapsamda, yapılan analizler 2021-2022 döneminin tamamını ve 2023 döneminin ise bir kısmını (Ağustos ayı sonuna kadar açık olan D6 dışındaki tüm çağrı başlıkları) kapsamaktadır. Analizlerde alt konular ile eylem düzeyinde başarı oranları ve paydaşların türlerine göre katılım oranları ele alınmıştır. İlaveten, yapılan analiz ulusal düzeyde bilgi içermemekte olup Ufuk Avrupa Programına taraf olan tüm ülkeleri kapsamaktadır.

Elde edilen sonuçlar neticesinde ön plana çıkan bulgular şu şekilde olmuştur:

  • Küme 5 kapsamındaki genel başarı oranı %21 civarındadır.
  • Sadece eşik üstü alan projeler özelinde değerlendirildiğinde bu oran %38 dolaylarına ulaşmaktadır.
  • Projelerin ortalama süresi ise 42,7 ay olmuştur.

2021 ve 2022 yılları özelinde elde edilen başarı oranları ise ;

  • 2021 Yılı Genel Başarı Oranı: %23
  • 2021 Yılı Eşik Üstü Başarı Oranı: %38,3 (eşik üstü puan alan başvurular/toplam başvuru sayısı)
  • 2022 Yılı Genel Başarı Oranı: ,3
  • 2022 Yılı Eşik Üstü Başarı Oranı: %33,9 (eşik üstü puan alan başvurular/toplam başvuru sayısı) şeklinde olmuştur.

Yukarıda belirtilen dönem dahlinde, alt konu başlıkları kapsamında gerçekleştirilen başvuru ve kabul edilen projelere ilişkin dağılım Şekil 1’de yer almaktadır. Bu kapsamda değerlendirildiğinde, örneğin, binalarda enerji verimliliği alanında çok sayıda başvurunun gerçekleştirildiği ancak, çok az sayıda projenin fonlanmaya hak kazandığı görülmektedir. Düşük başarı oranına rağmen, Ülkemizden desteklenmeye hak kazanan 5 projemiz (LEGOFIT, DEDALUS, INHERIT, SNUG, HEATWISE, METABUILD) bulunmaktadır. Bu projelerden LEGOFIT’in koordinatörlüğünü Türkiye’den Demir Enerji yürütmektedir. Söz konusu projelere katılım sağlayan diğer paydaşlarımız ise: ODTÜ, Özyeğin Üniversitesi, ARÇELİK, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş., TOFAŞ ve KOÇ Sistem olmuştur. Rekabetin yoğun olduğu bir diğer alt alan olan yenilenebilir enerji başlığı altında ise 10’un üzerinde projede Türk paydaşlarımızın yer aldığı bilinmektedir. Bunlardan 3 tanesi Türk koordinatörler tarafından yürütülmektedir. Söz konusu projeler; DE-RISK (WeGlobal), PV4Plants (Kalyon PV) ve SUSTEPS (TÜBİTAK MAM) ’tir.

Şekil 1: Alt alanlar kapsamında gerçekleştirilen başvurular (proposals) ve kabul edilen projeler (projects) (Kaynak: www.horizon-europe.gouv.fr )

Detaylara ulaşmak için TÜBİTAK sayfasını ziyaret edebilirsiniz.