Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Üyesi Doç. Dr. Ünal Uysal’ın yürütücülüğünü yaptığı “Jeotermal Enerji Hatlarında Kullanılan Çelik Borulara Alternatif CTP Boru Geliştirilmesi” isimli proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.
Sakarya Üniversitesi ile SUBOR Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından, jeotermal sıcak su hatlarında kullanılan ve yurtdışından ithal edilen çelik borular yerine daha dayanıklı, ekonomik ve daha az enerji kayıplarıyla jeotermal sıcak suyun iletilmesini sağlayacak kabiliyetlere sahip CTP esaslı borular üretilecek. Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ünal Uysal’ın yürütücülüğünü yaptığı ve yerli üretimle ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefleyen “Jeotermal Enerji Hatlarında Kullanılan Çelik Borulara Alternatif CTP Boru Geliştirilmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1505 Üniversite-Sanayi İş birliği Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Jeotermal kaynakların kullanıldığı sistemlerde, jeotermal sıcak su hatlarında yurtdışından ithal edilen üzerinde bir izolasyon katmanı bulunan dikişsiz paslanmaz çelik borular kullanılmaktadır. Proje kapsamında izolasyon katmanlı çelik boruların yerine izolasyon katmanı olmayan, jeotermal sıcaklıklara, akışkan içindeki kimyasallara ve mekanik zorlanmalara dayanıklı ve aynı zamanda düşük ısı iletimi katsayısına sahip CTP esaslı boruların tasarımı ve imalatının yapılması hedeflendi. Projede, SUBOR Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş. ise farklı elyaf sarma tekniklerini kullanarak değişik içerik ve bağlayıcılara sahip CTP esaslı jeotermal boruların prototip imalatının yapılmasında ve testlerinin yapılmasında destek sağlayacak. Testlerin bir bölümü de Sakarya Üniversitesi laboratuvarlarında gerçekleştirilecektir. Jeotermal sistemlerde kullanıma uygun CTP esaslı boruların üretimi için farklı termoset esaslı polimer malzemelerin seçimi, maksimum çalışma basıncına göre iç ve dış boru katmanlarının belirlenmesi, et kalınlıkları, elyaf ve dolgu malzemelerinin belirlenmesi ile ara katmanların katman kalınlıklarının tespiti yapılacak ve optimize edilecektir. Üretimi yapılacak olan CTP esaslı termal borular halihazırda kullanılan dikişsiz çelik borulara göre en az %20 oranında daha hafif, ekonomik, düşük ısı iletim katsayısı sahip ve daha uzun ömürlü olacaktır.
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ünal Uysal’ın yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK TEYDEB bünyesinde 1505 Üniversite-Sanayi İş birliği Programı kapsamında desteklenen “Jeotermal Enerji Hatlarında Kullanılan Çelik Borulara Alternatif CTP Boru Geliştirilmesi" isimli projede Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Pehlivan ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Ünal araştırmacı olarak yer alıyor.
Ayrıca Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü öğrencilerinden Şevval Yılmaz ve Mert Selmanoğlu ile Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü öğrencisi Nisan Kuyumcu proje bursiyer, SUBOR Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş. firması Tasarım Merkezi Müdürü Cihat Arda ise Müşteri Kuruluş yetkilisi olarak görev almaktadır.
TEYDEB 1505 Nedir?
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB), ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek ve bu yolla Türk sanayisinin yenilikçilik ve rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla proje esaslı Ar-Ge faaliyetlerini destekliyor. TEYDEB 1505 projeleri, üniversite ve enstitülerindeki bilgi birikimi ve teknolojinin KOBİ veya büyük ölçekteki kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda ürüne ya da sürece dönüştürülerek sanayiye aktarılması yoluyla ticarileştirilmesine katkı sağlıyor.