Yürütücülüğünü Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Atabek Yiğit’in yaptığı “Arduino ve üç boyutlu yazıcı ile geliştirilen bir deney düzeneğinin kullanımının öğrencilerin bilişsel yapıları üzerindeki etkisinin incelenmesi” isimli proje TÜBİTAK-3005 Sosyal ve Beşerî Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Projede üç boyutlu yazıcılar ve Arduino mikroişlemcilerin kullanımı ile geliştirilecek bir deney düzeneğinin kullanımının öğrencilerin bilişsel yapılarına olan katkılarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Üç boyutlu yazıcılar ve Arduino mikroişlemciler son zamanlarda sıklıkla kullanılan yenilikçi teknolojiler arasında yer almaktadır. Bu projede bu teknolojilerden yararlanarak öncelikle bir deney düzeneği geliştirilecek ve ardından deney düzeneği ile deney yapan ve yapmayan öğrencilerin bilişsel yapıları incelenerek geliştirilen düzeneğin etkisi incelenecek. Eğitim ve Mühendislik alanlarından araştırmacıların bulunduğu proje ekibinde Doç. Dr. Cemil Yiğit, Doç. Dr. Sedat İriç, Arş. Gör. Ahmet Burak Şenöz ve 1 lisans bursiyeri yer alıyor.
18 ay sürecek proje başarıyla sonuçlandığında hem geliştirilecek düzenek ile hem de yenilikçi teknolojilerin öğretim sürecinde kullanımı ile katkı sağlanması bekleniyor.
TÜBİTAK-3005 nedir?
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bünyesinde faaliyet gösteren Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından yürütülen Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı’nın (3005 Programı) amacı;
a) beşeri bilimlerin veri toplama ve analiz yoluyla durum tespiti çalışmalarının bulguları ile bulgular ışığında bilime yenilikçi katkılar yapacak yöntemler, yaklaşımlar ve yorumların geliştirilmesi;
b) kamu politikalarının geliştirilmesi süreçlerinde bilimsel temellerin oluşturulması;
c) teknolojik ilerlemelerin sosyal etkilerinin ortaya konulması amacıyla yapılandırılmış;
Çıktı ve etki odaklı sosyal ve beşeri bilim araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenerek ülkemizde toplumsal ve kamusal fayda sağlanmasıdır.