Ana Sayfa
Duyurular
Prof. Dr. Çelebi Cost Aksiyonu Çalışma Grubu Üyesi Seçildi
PROF. DR. ÇELEBİ COST AKSİYONU ÇALIŞMA GRUBU ÜYESİ SEÇİLDİ

PROF. DR. ÇELEBİ COST AKSİYONU ÇALIŞMA GRUBU ÜYESİ SEÇİLDİ

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Çelebi COST aksiyonu CA20139-Holistic Design of Taller Timber Buildings (HELEN)/Çok Katlı Ahşap Yapıların Bütünsel Tasarımı konulu projede sismik yük durumlarının ele alınacağı çalışma grubuna (WG3) üye seçildi.

Ahşaptan yapılmış çok katlı yüksek binaların maruz kalabileceği şiddetli deprem ve kuvvetli rüzgâr etkilerinin azaltılmasında Kontrol Edilebilir Sıvı Sütunlu Pasif Bir Sönümleyici Sistemin yapıya entegre edilmesi fikri COST aksiyonunda karşılık buldu. Dıştan titreşim yalıtım modelinin yapıya uygulanması sayesinde beklenilenin üzerindeki sismik enerji ek sönüm ile tüketilerek yapının elastik sınırlar içerisinde kalması sağlanacak ve böylece yapısal anlamda ahşap taşıyıcı sistemin yatay yük kaynaklı ciddi hasar alması önlenecek. Ayrıca, proje konusunda önerilen titreşim sönümleme sisteminin pasif durumdayken içerisindeki sıvı akışkanın deprem öncesi veya sonrası ahşap binalarda olası yangınlarda özel bir püskürtme ve fıskiye mekanizmasıyla kullanılmasıyla özellikle yüksek yapıların üst katlarındaki alevlerin kısa sürede kontrol altına alınıp söndürülmesinde etkin rol oynayacak.

COST aksiyonu için önerilen Titreşim Sönümleme Sisteminin içine Gömülü̈ Yangın Söndürme Modeli, ahşap yapıların güvenli tasarımı için olası dış tehlikelere karşı bir entegre koruma sistemi geliştirmiş olacak. Böyle birçok fonksiyonlu entegre koruma sistemin ahşap yapılar için geliştirilmesi fikrinin daha önceden başlamış bir projede destek görmesi ve geniş proje ekibinin tüm alt çalışma gruplarında farklı disiplinlerde ve uzmanlık alanlarında ele alınıp tartışılması bilimsel etkileşim açısından tüm proje paydaşları için büyük kazanç sağlayacak.

COST aksiyonunda ele alınan problemler için çözüm üretecek farklı disiplinlerdeki uzman bilim insanlarından oluşan alt çalışma grupları ile yönetsel ve teknik açıdan iş birliği yapmak ve yenilikçi araştırma girişimlerine katılmak ve böyle çok bileşenli bir organizasyonun parçasında etkin rol oynamak ve karşılıklı bilgi paylaşımlarında bulunmak, uluslararası düzeydeki tecrübeyi ileri bir düzeye taşımasına ve akademik iletişim ağını disiplinler arası uzman bilim insanları ve araştırmacılar ile genişlemesine yardımcı olacak.