Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalından Doç. Dr. Zekiye TURAN’ın yürütücülüğünü yaptığı ‘’Fetüste Anomali Riski Olan Gebelere Verilen Çevrimiçi Psikososyal Desteğin Etkililiğinin Araştırılması‘’ konulu TÜBİTAK-3005 projesi desteklenmeye hak kazandı.
Fetüste anomali riski bulunan ve gebeliğini devam ettirme kararı alan kadınlara verilen çevrimiçi psikososyal desteğin, depresyon, anksiyete, stres ve bağlanma düzeyine etkisinin incelenmesi amaçlanan projede, fetal anomali riski olan gebelerin psikososyal ihtiyaçlarının belirlenmesi, bu doğrultuda psikososyal destek programı hazırlanması ve hastane ortamından bağımsız çevrimiçi psikososyal destek verilmesini konu edinilmiştir.
Proje ile birlikte, fetüste anomali riski bulunan gebelerin psikososyal ihtiyaçlarının ortaya konması, uzmanlar tarafından hazırlanan psikososyal destek programının ve bilgilendirme videolarının yaygınlaştırılması, Yapay Zekâ temelli metin duygu analizi yapan uyarı sistemi oluşturulması, ilgili birimlere gerekli sağlık profesyoneli istihdamının desteklenmesi hedeflenmektedir.
Projede Doç. Dr. Zekiye TURAN ile birlikte, Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalından Arş. Gör. Ahsen DEMİRHAN KAYACIK, Arş. Gör. Semiha ÜNKAZAN, Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalından Arş. Gör. Emine CİNCİOĞLU, Arş. Gör. Çiğdem ŞEN TEPE, Arş. Gör. Sevgi KÖROĞLU, Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin ESKİ, Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Prof. Dr. M. Barış HORZUM, Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Elemanı Dr. Merve BAŞTAN, Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra YAZICI görev almaktadır.