Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi, TÜBİTAK-3005 proje desteği almaya hak kazandı.
Yürütücülüğünü Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Çilingir’in yaptığı “19. Yüzyılda Vakıflara Nizam Vermek: Şûrâ-yı Devlet’in Vakıf Meselelerindeki Rolü ve Tavrı” isimli proje, TÜBİTAK-3005 Sosyal ve Beşerî Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı desteğini almaya uygun görüldü.
Doç. Dr. Hamdi Çilingir, proje hakkında şu bilgileri verdi: “Proje kapsamında Osmanlı İmparatorluğu’nun “en uzun yüzyılı” olarak tanımlanan 19. yüzyılda (1839-1922) vakıflar alanındaki değişim ve dönüşüm Şûrâ-yı Devlet penceresinden bir analize tabi tutulacaktır. Birçok görev ve fonksiyonunun yanı sıra vakıf alanında kanuni düzenlemeler yapmak, mevcut kanunları yorumlamak ve vakıflarla ilgili ortaya çıkan meselelerde dönemin hükümetine (Sadarete) danışmanlık yaparak tavsiyede bulunma yetkileri olan Şûrâ-yı Devlet’in penceresinden o döneme bakmak, vakıf alanında yaşanan birçok değişim, dönüşüm, sorun ve meseleyi daha iyi kavramaya katkı sağlayabilir. Özellikle de dönemin en kritik meselelerinden biri olan Devlet maslahatı ile vakıf maslahatı arasındaki gerilimin nasıl yönetildiği ile ilgili Şûrâ-yı Devlet’in vakıflar alanındaki rolü ve tavrı bu kapsamda çok önemli bir yerde durmaktadır.”
Projenin doğuşu, hazırlanışı ve bundan sonra yürütülmesinde Sakarya Üniversitesi’nin çok önemli bir yeri olduğunu da belirten Doç. Dr. Hamdi Çilingir, “bu kapsamda Sakarya Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Hamza Al ve İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Bostancı’nın şahsında Üniversitemize ve Fakültemize müteşekkiriz” ifadelerini kullandı.
Farklı üniversitelerden danışman, araştırmacı ve bursiyerlerin de görev aldığı projede SAÜ İlahiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi M. Salih Aslan ve SAÜ İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi Araştırma Görevlisi Nazan Lila da bursiyer araştırmacı olarak yer almaktadır.