Avrupa Birliği’nde yapay zekâ, siber güvenlik ve dijitalleşme konularında aktörler arası iş birliğinin geliştirilmesine yönelik Brüksel’de düzenlenen uluslararası proje pazarı etkinliği, araştırmacıları, akademisyenleri ve yatırımcıları bir araya getirdi.
Belçika Dönem Başkanlığı ve Avrupa Komisyonu'nun iş birliğinde 5-6 Şubat tarihleri arasında Brüksel’de düzenlenen ‘Araştırmadan Geleceğe: Avrupa Sorunlarına Dijital Çözümler' adlı etkinliğe, Avrupa’nın faklı şehirlerinden araştırmacılar, politika yapıcılar ve akademisyenler yoğun bir katılım gösterdi.
Sakarya Üniversitesi adına Araştırma Dekanlığından Öğretim Görevlisi Sadık Demirbağ’ın yer aldığı etkinliğin ilk gününde, yapay zekanın sağlık hizmetleri alanındaki önemi, siber güvenlik araştırmalarının pazarlanabilir ürünler haline gelmesine ilişkin temel politika önerileri, AB’nin yapay zekâ alanındaki liderliği ile bilim ve yenilik alanında veri yönetimi gibi konular ele alındı.
Etkinliğin ikinci gününde ise Ufuk Avrupa ve Dijital Avrupa Programları çerçevesinde proje pazarı etkinliği düzenlendi. Ufuk Avrupa Programı Küme 4 Ulusal İrtibat Noktası Ideal-Ist’in ev sahipliğinde düzenlenen oturumlarda, her iki program kapsamında yapılan proje başvurularında ‘mükemmellik’, ‘etki’ ile ‘uygulamanın kalite ve verimliliği’ne ilişkin öneriler proje hakemlerince aktarıldı.
FARI Enstitü Ziyareti Gerçekleştirildi
Proje pazarı etkinliğinin ardından, yapay zekâ, robotik ve veri yönetimi konularında faaliyet gösteren FARI Enstitüsü’ne kurum ziyareti gerçekleştirildi. Araştırma enstitüsünün bu alanlarda gerçekleştirdiği bilimsel ve teknolojik faaliyetlere ilişkin sonuçlar ve ürünler, ziyarete katılan araştırmacılarla paylaşıldı.
Yapay Zekâ ve Siber Güvenlik Alanlarında İş Birliği Ağlarımız Güçlenecek
Üniversitemiz adına katıldığımız bu etkinlik çerçevesinde, Avrupa’nın farklı ülkelerinde akademik, ticari ve bilimsel faaliyetler sürdüren akademisyen, araştırmacı ve firma yetkilileri ile birebir görüşmeler gerçekleştirildi. Sağlanan ağlar sayesinde, Ufuk Avrupa ve Dijital Avrupa Programları kapsamında akademisyenlerimizin ve araştırmacılarımızın bilimsel faaliyetlerinde ihtiyaç duyacağı iş birliklerine yönelik desteklerimiz sürdürülecek.