Ana Sayfa
Duyurular
Tıp Fakültesinden Tüseb Projesi
Tıp Fakültesinden TÜSEB Projesi

Tıp Fakültesinden TÜSEB Projesi

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İhsan Hakkı Çiftci’nin yürütücülüğünü yaptığı “Oktenidin Dihidroklorürün Konjonktiva Epitel Hücreleri Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması” başlıklı projesi Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı-TÜSEB-A Grubu Ar-Ge Projeleri kapsamında destek almaya hak kazandı.

Projede son 20 yılda büyük bir halk sağlığı sorunu olarak ortaya çıkan oküler mikrobiyal enfeksiyonlara çözüm arayışı hedefinde çalışmalar planlanmıştır. Zira enfeksiyöz mikroorganizmalar doku fibrozisini uyararak yoğun doku inflamasyonuna, yapısal bozukluklara ve oküler dokunun yeniden şekillenmesine neden olabilmektedirler. Proje ile oküler mikrobiyal enfeksiyonların tedavisinde alternatif olma potansiyeli bulunan “Oktenidin dihidroklorür” araştırılacaktır. Proje, Doç. Dr. İhsan Hakkı Çiftci tarafından başlangıç tarihinden itibaren 12 ayda tamamlanacaktır.

Proje ile mukozada güvenle kullanılan antiseptik bir ajan olan “Oktenidin dihidroklorür” ‘ün gözde kullanımına dair bilimsel veri bulunmaması nedeni ile literatürdeki boşluk doldurulacaktır. Ayrıca “Oktenidin dihidroklorür” antibiyotiklere dirençli patojenlerle meydana gelen göz enfeksiyonlarında alternatif topikal tedavi seçeneği sunma potansiyeli de irdelenecektir. Çalışma ile elde edilecek verilerin olası viral salgınlarda göz sağlığının korunmasına, gözde meydana gelen bakteriyel ve viral enfeksiyonların önlenmesine ve tedavisine katkı sunması beklenmektedir.

 

Fotoğraflar