Ana Sayfa
Duyurular
Tıp Fakültesinden Tüseb Başarısı
Tıp Fakültesinden TÜSEB Başarısı

Tıp Fakültesinden TÜSEB Başarısı

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Rabia Öztaş Kara’nın yürütücülüğünü yaptığı Termoelektrik (Peltier) Soğutmalı Sıcak ve Soğuk Ürtiker Tıbbi Cihazı Geliştirilmesi” başlıklı projesi Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı-TÜSEB-B Grubu Ar-Ge Projeleri kapsamında destek almaya hak kazandı.

Isı ile tetiklenen sıcak ve soğuk ürtiker tanısının konulması, ölümcül şiddetli reaksiyon geliştirebilecek kritik sıcaklık eşiğinin güvenli bir şekilde belirlenmesi, tedavi etkinliğinin izlenebilmesini sağlayan tıbbi cihaz geliştirilmesini hedefleyen bu projenin araştırma ekibinde araştırmacı olarak Sakarya Ünı̇versı̇tesı̇ Mühendı̇slı̇k Fakültesı̇ Makı̇ne Mühendı̇slı̇ğı̇ Bölümünden Prof. Dr. Yaşar İslamoğlu, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Bahar Sevimli Dikicier, Kayseri Şehir Hastanesinden Doç. Dr. Ragıp Ertaş, Sakarya Ünı̇versı̇tesı̇ Mühendı̇slı̇k Fakültesı̇ Elektrı̇k-Elektronı̇k Mühendı̇slı̇ğı̇ Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Küçüker, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dr. Mustafa Kurt, Sakarya Ünı̇versı̇tesı̇ Mühendı̇slı̇k Fakültesı̇ Makı̇ne Mühendı̇slı̇ğı̇ Bölümünden Atilla Sevli, Sakarya Ünı̇versı̇tesı̇ Mühendı̇slı̇k Fakültesı̇ Elektrı̇k-Elektronı̇k Mühendı̇slı̇ğı̇ Bölümünden Muhittin Talha Faydalı, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi İrem İslamoğlu yer alıyor.

Projede geliştirilmesi planlanan tıbbi cihazın klinik kullanıma uygun, çevre dostu, düşük maliyetli, yerli, güvenilir ve standardize olması çalışmanın en önemli özgün değerini oluşturmaktadır. Tasarlanan tıbbi cihazın geliştirilmesi ile rutin dermatoloji pratiğinde dermatologların poliklinikte yardım alacakları, hastalarına kaçınması gereken veya kaçınması gerekmeyen sıcaklık dereceleri hakkında uygun tavsiyeler verebilmelerini, ölümcül şiddetli reaksiyon geliştirebilecek kritik sıcaklık eşiğini belirlemelerini, tedavi etkinlik takibi yapabilmelerini hedeflemektedir.

Projenin başarı ile tamamlanması durumunda sıcak ve soğuk ürtiker teşhisinde yüksek performanslı, hızlı temin edilebilen, kullanımı kolay, portatif ve muadiline kıyasla düşük maliyetli yerli bir ürün geliştirilecektir. Projenin ülkemize hem sosyal hem ekonomik yönden çok önemli bir katkı sağlaması beklenmektedir. Ayrıca projenin yerli olması sayesinde geliştirme/servis aşamaları gibi bazı hizmetlerde dışa bağımlılık olmaksızın kolaylıkla gerçekleştirilebilecektir.

Fotoğraflar