İmalat sanayi, istihdamın ve refahın önemli bir itici gücüdür. Avrupa'daki araştırma enstitüleri ve şirketleri, özellikle de küçük ve orta ölçekli şirketler, araştırma ve yenilik alanında kilit oyunculardır. İmalat şirketleri, Avrupa'da özel sektör araştırma geliştirme harcamalarının %64'ünü ve inovasyon harcamalarının %49'unu temsil etmektedir.
İmalat sanayi, yeşil ve dijital geçişlerde kilit bir role sahiptir . İleri imalat, Etkinleştirici Anahtar Teknolojilerden biridir. Uçaklar ve tıbbi cihazlar gibi karmaşık ürünler üretmek için robotik, 3B baskı, yapay zeka, yüksek performanslı bilgi işlem ve modelleme gibi yeni bilgilerden, yenilikçi ve ileri teknolojilerden yararlanır. Aynı zamanda hatasız ürünlere yönelik süreçleri optimize eder, israfın önlenmesini, endüstriyel kirliliğin, malzeme tüketiminin ve enerji kullanımının azaltılmasını sağlar.
Komisyon tarafından yayınlanan "Trends in advanced manufacturing R&I" Raporu, çoğunlukla "Factories of the Future" ve "Made in Europe" ortaklıkları kapsamında ileri imalatı destekleyen AB projeleri portföyünü incelemektedir. Projeler, çok çeşitli ileri imalat teknolojileri geliştirmekte ve bunları geleceğin imalat endüstrisinin hizmetine entegre etmektedir. Rapor, imalat sanayindeki trendlerin ve paydaşların vizyonunun analiziyle son bulmaktadır. Gelecekteki ihtiyaçlar arasında döngüselliğe sistematik bir yaklaşım; dağıtılmış üretim; insan merkezli bir imalat endüstrisinde dijitalleşme ve yapay zeka; ve çığır açan teknolojiler yer almaktadır. Teknolojilerden yararlanmak için Ar-Ge'nin ötesinde çabalara ihtiyaç vardır; bu kapsamda teknolojilerin şirketlere, özellikle de KOBİ'lere yayılması ihtiyacı ve şirketlerin teknolojileri benimsemesi için ihtiyaç duyduğu vasıflı çalışanları teşvik etmek çok önemlidir [2].
"Trends in Advanced Manufacturing R&I" Raporuna bu linkten ulaşabilirsiniz.
Haberin detayları için TÜBİTAK UFUK AVRUPA sayfasını ziyaret edebilirsiniz.