İleri malzemeler, yenilikçi özelliklere ve işlevlere sahip mühendislik malzemeleridir. Bu malzemeler Avrupa'nın rekabetçiliği, yeşil ve dijital geçişler için çok önemlidir. Yenilenebilir enerji, bataryalar, sıfır emisyonlu binalar, yarı iletkenler, ilaçlar ve tıbbi cihazlar, uydular veya uçakların üretimi kapsamında ileri düzey malzemelere olan talebin önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artması beklenmektedir.
İleri malzemeler, Avrupa Birliği'nin dayanıklılığı ve açık stratejik özerkliği için önemli yapı taşlarıdır. Avrupa Birliği'nin ekonomik güvenliği açısından "kritik" olarak nitelendirilen 10 teknoloji alanı listesinde yer almaktadır.
27 Şubat 2024 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından ENDÜSTRİYEL LİDERLİK İÇİN İLERİ MALZEMELER kapsamında yayımlanan tebliğin genel amacı, Avrupa'da araştırmada liderlik sağlayan ve yenilikleri pazara hızlı bir şekilde ulaştıran, aynı zamanda sürdürülebilirliği, insan sağlığının ve çevrenin korunmasını sağlayan dinamik, güvenli ve kapsayıcı bir malzeme ekosistemi oluşturmaktır. Bu amaçla, bu zorluğun koordineli bir yaklaşımla karşılanması için daha fazla AB, ulusal, bölgesel ve özel yatırımın harekete geçirilmesi gerekmektedir [2].
Tebliğ, AB Üye devletleri, sektör oyuncuları ve diğer kilit paydaşlarla birlikte uygulanacak beş ana bileşen kapsamında eylemler önermektedir.
1. İleri malzemeler konusunda Avrupa araştırma ve yenilik ekosisteminin güçlendirilmesi.
2. Yenilikçi malzemelerin pazara hızla sunulması. Bu bileşen, ileri malzeme araştırmaları ve yenilikleri için bir Avrupa dijital altyapısı olan “malzemeler ortak alanı” geliştirmeyi içermektedir. Bu alan, yapay zekayı da kullanarak kontrollü bir ortamda yeni gelişmiş malzemelerin tasarımını, geliştirilmesini ve test edilmesini önemli ölçüde hızlandıracaktır.
3. Sermaye yatırımını ve finansmana erişimi artırmak. Bu eylem paketinin bir parçası olarak Avrupa Birliği, Ufuk Avrupa Programı altında endüstriyle yeni bir ortaklık kuracaktır. Bu ortaklık kapsamında 2025-2027 yılları için en az 250 milyon Avro'su özel kaynaklardan olmak üzere 500 milyon Avro yatırım hedeflenmektedir.
4. İleri malzemelerin üretimini ve kullanımını teşvik etmek. Bu bileşen yenilik için kamu ihalelerini, standart belirlemeyi, Avrupa Yenilik ve Teknoloji Enstitüsü ile İleri Malzeme Akademisi'nin kurulmasını içermektedir.
5. Bu girişimin Üye Devletler, Ufuk Avrupa Programı’na asosiye ülkeler ve endüstri ile birlikte yönlendirilmesi konusunda tavsiyelerde bulunacak ileri düzey malzemeler için bir Teknoloji Konseyinin oluşturulması.
ENDÜSTRİYEL LİDERLİK İÇİN İLERİ MALZEMELER kapsamındaki tebliğ dokümanına bu linkten erişim sağlayabilirsiniz.
Haberin detayları için TÜBİTAK Ufuk Avrupa sayfasını ziyaret edebilirsiniz.