Değerli Araştırmacılar,
Yenilikçi İlaçlar Girişimi (IMI) tarafından desteklenen Nörodejeneratif Hastalıklar Platformu (EPND) projesi, mevcut Avrupa araştırma altyapıları arasında bağlantı kurarak, nörodejeneratif hastalıklar için yeni biyobelirteçlerin keşfedilme sürecinin hızlandırılmasını amaçlamaktadır.
Alzheimer hastalığı, geniş bir spektrumda çok sayıda kişiyi etkilemektedir. Bazı kişilerde belirtiler çok hızlı bir şekilde ortaya çıkıp, hastalığın seyri kötüleşirken, bazılarında yıllarca sıkıntı oluşturmaksızın sürebilmektedir. Alzheimer hastalığının altında yatan fizyolojik mekanizmanın çeşitlilik göstermesi bu hastalığa yönelik ilaç araştırmalarının başarısını sınırlandırmaktadır. Önemli mücadele gerektiren konulardan bir tanesi de hastalığın erken döneminde tanı koymaya yardımcı olabilecek, potansiyel tedavilerin etkisini ölçebilecek ve ortak tedaviden faydalanabilecek olan hastaların gruplandırılmasına yardımcı olabilecek biyobelirteçlerin olmamasıdır. Nörodejeneratif hastalıklarla ilişkili biyobelirteçlerin keşfedilebilmesi için, biyolojik numuneler ve hasta verilerine ulaşılması kritik önem taşımaktadır.
EPND Projesi ile nörodejeneratif hastalıklara yönelik biyobelirteçlerin keşfedilebilmesi için işbirliğine dayanan bir platform geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, 120 000 araştırma katılımcısına ait örnek ve datanın erişimine imkan sağlanacaktır.
EPND Projesinin önemli çıktılarından bir tanesi, Alzheimer hatalığının 5 alt tipi belirlenmiş olmasıdır. Bu alt tipler, hastalığın seyri hakkında bilgi verdiği gibi, ortalama yaşam süresine yönelik veriler de sağlayacaktır. Ayrıca bu alt tipler hangi hastanın hangi tip tedaviden daha fazla faydalanacağına yönelik bilgiler de verecektir. Proje kapsamında makine öğrenmesi kullanılarak hastalarda alt tip belirlenmesine yönelik bir “subtype detector” geliştirilmiştir.
Geliştirilen yöntemlerin Parkinson ve demans gibi hastalıklar için de kullanılması planlanmakta ve proje sonuçlarının nörodejeneratif hastalıklara yönelik tedavi geliştirilmesi süreçlerine önemli katkılar sağlaması beklenmektedir.
Projenin kapsamı, proje ortakları ve proje kapsamında bugüne kadar elde edilen önemli sonuçlar gibi bilgilere IHI sayfası üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca projenin CORDIS sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.
Haberin detayları için TÜBİTAK Ufuk Avrupa sayfasını ziyaret edebilirsiniz.