Ana Sayfa
Duyurular
Erc 2023 Advanced Grant Çağrısı Kapsamında Bir Araştırmacımız 2,4 Milyon Avro İle Desteklenmeye Hak Kazandı
ERC 2023 ADVANCED GRANT ÇAĞRISI KAPSAMINDA BİR ARAŞTIRMACIMIZ 2,4 MİLYON AVRO İLE DESTEKLENMEYE HAK KAZANDI

ERC 2023 ADVANCED GRANT ÇAĞRISI KAPSAMINDA BİR ARAŞTIRMACIMIZ 2,4 MİLYON AVRO İLE DESTEKLENMEYE HAK KAZANDI

Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council – ERC) iddialı öncül araştırma projelerini yürütebilecek araştırmacıları, sadece Bilimsel Mükemmellik kriterlerine göre dünya çapında bir panel değerlendirmesi ile seçerek fonlamaktadır.  ERC Advanced Grant  ise tanınmış lider araştırmacılara, çığır açıcı yeni fikirlerini hayata geçirmeleri için verilen bir hibedir.

Ufuk Avrupa kapsamında ERC tarafından yayınlanan ERC 2023 Advanced Grant (AdG) çağrısında Orta Doğu Teknik Üniverisitesi Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Elif UYSAL 2,4 Milyon Avro bütçe ile desteklenmeye hak kazanmıştır. 

Prof. Dr. Elif UYSAL bu zamana kadar Türkiye’den ERC Advanced Grant ödülü alan dördüncü araştırmacı, bu kategoride desteklenen ilk kadın araştırmacı, ve ayrıca “PE7-Systems and Communication Engineering” panelinden tüm kategorilerde desteklenen ilk kadın araştırmacımız olmuştur.  Uzayda keşif ve yapılaşma faaliyetlerinin ve dünyada uydu üzerinden taşınan veri trafiğinin yükselen temposu ile, bu veri akışlarını taşıyabilecek gezegenler arası bir haberleşme ağı altyapısına olan gereksinim artmıştır. Bu haberleşme ağının, Dünyadaki internetin benzeri bir işlevi uzayda yapması gerekecektir. Ancak internetin tasarım prensipleri uzayın zorlu ortamına uygun değildir. Bununla beraber, yarım yüzyıldır uzaydan iletilmekte olan bilimsel ve telemetri verisinden farklı olarak, uzaktan izleme ve otomasyon gibi uygulamalar için artan sayı ve çeşitlilikte veri akışının taşınması gerekecektir. Bu çok sayıda ve IoT (Internet of Things) tipi veriyi uzayın değişken bağlantı ve propagasyon koşullarında zamanında aktarmayı başarmak için uçtan uca etkinlik sağlayabilen ölçeklenebilir ve verimli iletişimi ağ mimarileri gerekmektedir. Prof. Dr. Elif UYSAL ve ekibi GO SPACE Projesi kapsamında bu gereksinime cevaben yeni bir araştırma programı kurmayı hedeflemektedir. Araştırma programında, uzaydaki koşullara uyum sağlayabilen semantik ve hedef odaklı bir haberleşme ağ kuramı geliştirilecektir. Gezegen üzeri, gezegenlerarası haberleşme senaryolarını varolan teknolojiye göre spektrum ve enerji kullanımı bakımından daha verimli şekilde destekleyebilecek haberleşme ağı tasarım prensipleri ortaya çıkarılacaktır. Sonuçların uzay teknolojisine zamanında aktarılmasını ve yaklaşan 6G standardına da faydalı etkilerini sağlamak için, GO SPACE Projesi, gerçek uydular üzerinde  prototip uygulamalar ve gezegenler arasında uygulanacak yeni DTN protokolleri geliştirme çalışmalarına yoğunlaşacaktır. Bu yeni protokoller, özellikle Dünya ve Ay arasında hızla artması beklenen veri trafiğini taşımaya yönelik olarak Alman Uzay ve Havacılık Merkezi (DLR) ile işbirliği halinde uygulanması planlanmaktadır. 

Prof. Dr. Elif UYSAL'ın projesi TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı (EBAG) ve BİDEB 2247-B ERC Projeleri Güçlendirme Desteği Programı kapsamında desteklenmiştir. 

Bu proje ile birlikte halihazırda Türkiye'de yürütülen veya tamamlanan toplam 38 ERC projesi bulunmaktadır. 

Konu ile ilgili ERC’nin haberine ve örnek projelere ERC'nin sayfasından ulaşabilirsiniz

Haberin detayları için Ufuk Avrupa Tübitak sayfasını ziyaret edebilirsiniz.