Ufuk Avrupa Programı amaç ve hedefleri kapsamında; toplumun karşı karşıya olduğu büyük zorlukları ele almak ve bu zorlukları bertaraf edebilmek amacıyla, gerçekçi, ölçülebilir, araştırma ve inovasyona dayalı çözümler geliştirmek üzere Misyonlar adı verilen yeni araçlar devreye alınmıştır. Söz konusu Misyonlar beş ana konu etrafında toplanmış olup bunlardan İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu (kısaca Şehirler Misyonu) marifetiyle, yerel yönetimler, vatandaşlar, işletmeler, yatırımcılar ile bölgesel ve ulusal yetkililerin bir araya getirilerek iklim nötr ve akıllı şehir olma hedefindeki 100 AB şehrinin 2030 yılına kadar söz konusu geçişlerini tamamlamaları amaçlanmakta olup ilerleyen zaman içerisinde ise söz konusu şehirlerin, bir çeşit deneyim ve inovasyon merkezi gibi hareket ederek Avrupa'daki tüm şehirlerin 2050 yılına kadar geçiş süreçlerini tamamlamalarına kılavuzluk etmeleri hedeflenmektedir. Bu minvalde ise 2030 yılına kadar 100’ü AB şehri, 12 tanesi ise Ufuk Avrupa Programı Asosiye ülkesinden müteşekkil seçili şehre farklı mekanizmalar aracılığıyla destekler verilmektedir.
Söz konusu misyonun hedeflerine ulaşabilmesinde kolaylık sağlamak ve destek olmak amacıyla Avrupa Komisyonun girişimleriyle Şehirler Misyonu Platformu (Cities Mission Platform) kurulmuş olup bahse konu platformun yönetimi ise NetZeroCities adlı bir konsorsiyum tarafından yürütülmektedir. Platform, her şehrin kendi ihtiyacına yönelik, yerel ekosistemlerden yararlanarak ve çeşitli yönetişim düzeyleriyle bağlantıları güçlendirerek deneysel stratejik yenilik modelleri yoluyla kapasite ve yeteneklerinin geliştirilmesini amaçlamaktadır.
Bahse konu Platform halihazırda, seçili Misyon şehirlerinin ötesine geçerek daha kapsayıcı bir strateji ile seçilemeyen şehirlere de odaklanacak şekilde çalışmalarını sürdürmekte olup gelecek dönemde söz konusu şehirlere verilebilecek desteklere yön verilmesi amacıyla 17 Mayıs 2024 tarihine kadar açık kalacak olan bir değerlendirme anketi yayınlamıştır.
Özellikle yerel yönetimlerin doldurması önem arz eden söz konusu ankete https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/23d995b9-3a19-2071-da50-385aceb4aed3 bağlantısı üzerinden ulaşılabilmektedir.
Detaylar için TÜBİTAK sayfasını ziyaret edebilirsiniz.