Ana Sayfa
Duyurular
Marıe S. Curıe Alanı Doktora Sonrası Bursları Çağrısı Açıldı
MARIE S. CURIE ALANI DOKTORA SONRASI BURSLARI ÇAĞRISI AÇILDI

MARIE S. CURIE ALANI DOKTORA SONRASI BURSLARI ÇAĞRISI AÇILDI

Her yıl ilkbahar aylarında açılıp, sonbaharda kapanan Ufuk Avrupa Marie S. Curie Alanı Doktora Sonrası Bursları (MSCA Postdoctoral Fellowships - PF) çağrısı bu sene Avrupa Komisyonu tarafından 23 Nisan 2024 tarihinde açılmış; 11 Eylül 2024 tarihinde ise kapanması planlanıyor.

Bu çağrı kapsamında doktora derecesine sahip tüm dünyadan araştırmacılara uluslararası ve istenirse sektörler arası/disiplinler arası araştırma amaçlı dolaşım imkânı sunulmakta ve bu vesileyle kariyer gelişimlerinin desteklenmesi hedeflenmektedir. Herhangi bir konu sınırlaması olmadan tüm araştırma alanlarından doktoralı araştırmacılar tarafından sunulacak bireysel proje önerileri Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmektedir.

Yazılacak proje önerisinde, çağrı kapanış tarihi itibariyle doktorasını almaya hak kazanmış ve istisnai durumlar hariç doktora sonrasında en fazla 8 yıl araştırma deneyimi olan bir araştırmacının, son 3 yılda 12 aydan fazla bulunmadığı bir ülkedeki araştırma kuruluşuna fiziksel olarak gitmesi/gelmesi ve en az 12, en fazla 24 ay süre ile araştırmalarını yazdığı proje önerisi kapsamında yürütmesi beklenir. Dolayısıyla; proje önerisi hazırlanırken 1 araştırmacı ve 1 araştırma kuruluşunun anlaşması; araştırma kuruluşundan bir başka deneyimli araştırmacının da danışman olarak projenin yürütülmesine destek olması gerekmektedir. Avrupa dışında (ABD, Kanada, Japonya gibi) bir ülkeye gitmek üzere proje önerisi yazılması halinde ise, 12 ay Avrupa’ya geri dönüş şartı olması sebebiyle (süre en fazla 36 aya uzayarak), proje önerisinin 1 araştırmacı ve 2 araştırma kuruluşu ile yazılması gerekmektedir. 

Çağrı hakkında detaylı bilgiye web sayfamız üzerinden ulaşabilir, sorularınızı MSCA Türkiye Ekibi olarak bizlere ncpmobility@tubitak.gov.tr adresimiz aracılığı ile iletebilirsiniz. Ayrıca, bu sene Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan "6 Adımda Proje Önerinizi Hazırlama Rehberi"ne de buradan ulaşabilirsiniz. 

MSCA-PF proje önerilerini Türkiye’deki bir araştırma kuruluşunda gerçekleştirmek üzere yazan araştırmacılarımızın (yurtdışından Türkiye'ye gelmek üzere proje önerisi yazanlar ile Avrupa dışına gidip Türkiye’ye dönecek şekilde proje önerisi yazanlar), TÜBİTAK tarafından sağlanan “MSCA PF Öndeğerlendirme Desteği”ne başvurmaları önerilir. Söz konusu destek programı; araştırmacılarımızın, proje önerisini 11 Eylül 2024 gününe kadar Avrupa Komisyonu’na sunmadan önce daha iyi hale getirmeleri için kullanabilecekleri TÜBİTAK tarafından sağlanan bir hizmettir.

MSCA alanı için yeni yayınlanan 2023 - 2025 Çalışma Programı'na ulaşmak için tıklayınız. 

MSCA - PF çağrısına ait güncel dokümanlara web sayfamızdan ulaşabilirsiniz. (Dokümanlar Avrupa Komisyonu tarafından yayınlandıkça Ufuk Avrupa sayfasına eklenmektedir.)

MSCA - PF çağrısına ait Başvuru Rehberi ve proje yazım formatı Avrupa Komisyonu tarafından yayınlandığında MSCA-PF başvuru sayfasında da duyurulacak.

TÜBİTAK tarafından, Avrupa Komisyonu katkıları ile MSCA - PF çağrısı ve MSCA Alanına ait diğer çağrılara dair detayların aktarılacağı bir Bilgi Günü 13 Mayıs 2024 tarihinde sanal/online olarak gerçekleştirilecektir. Detaylar web sayfasından duyurulacak.

Sorularınız için ncpmobility@tubitak.gov.tr adresi ile iletişime geçebilirsiniz.