Ana Sayfa
Duyurular
Yenilikçi Sağlık Girişimi (ıhı)-Otoımmün, Alerjik ve İnflamatuar Hastalıkların Tedavisi 3tr Projesi
YENİLİKÇİ SAĞLIK GİRİŞİMİ (IHI)-OTOIMMÜN, ALERJİK VE İNFLAMATUAR HASTALIKLARIN TEDAVİSİ- 3TR PROJESİ

YENİLİKÇİ SAĞLIK GİRİŞİMİ (IHI)-OTOIMMÜN, ALERJİK VE İNFLAMATUAR HASTALIKLARIN TEDAVİSİ- 3TR PROJESİ

Otoimmün, inflamatuar ve alerjik hastalıkları olan birçok hasta mevcut tedavilere iyi yanıt vermemekte veya hiç yanıt vermemektedir. Araştırmacılar açısından hangi hastanın hangi tedaviye yanıt vereceğinin anlaşılması mücadele gerektiren konular arasında yer almaktadır. 

Yenilikçi ilaçlar Girişimi (IMI) tarafından desteklenen 3TR Projesi (taxonomy, treatment, targets and remission), Sistemik Lupus Eritematozus, Romatoid Artrit, Multipl Skleroz, Ülseratif Kolit, Chron hastalığı, Astım ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ile ilgili araştırmalara odaklanmaktadır. Bu hastalıkların farklı semptomlar ile seyretmelerine rağmen, ortak bir moleküler paterne sahip olmaları, tanı ve hastalığın ilerlemesi hakkında bilgi verecek ortak biyobelirteçlere sahip olabileceklerini düşündürmektedir. 

3TR Projesinde transkriptomiks gibi moleküler teknikler kullanılarak gen ekspresyon yollarının araştırılması ve benzer moleküler yolaklara sahip otoimmün hastalıklarla ilgili yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında gerçekleştirilecek olan klinik araştırmalar ile 50 000 hastanın numunesi (kan, hastalıklı doku vb.) ve verisi merkezi data yönetim platformu aracılığıyla incelenecektir. Proje kapsamında Lupus hastalarında, klinik olarak hastalığın aktif olduğu dönemdeki hastalarla, yatışma dönemindeki hastaların gen ekspresyon yolakları başarılı bir şekilde belirlenmiştir. Devam eden bilimsel çalışma sonuçlarının doğru hastaya doğru tedavi verilmesi yaklaşımı adına önemli sonuçları olacağı tahmin edilmektedir.

Projenin kapsamı, proje ortakları ve proje kapsamında bugüne kadar elde edilen önemli sonuçlar gibi bilgilere IHI sayfası üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca projenin CORDIS sayfasını da ziyaret edebilirsiniz. 

Detaylar için TÜBİTAK sayfasını ziyaret edebilirsiniz.