Demans gibi nörodejeneratif hastalıkların ilk belirtileri oldukça zor fark edilebilmektedir. Bu hastalıklar genellikle kişilerin günlük rutinlerindeki değişiklikler ile (fatura ödemlerinin unutulması, alınması gereken ilaçların atlanması vb.) başlamaktadır. Akıllı telefonların bağlantılı olduğu sensörler ve web teknolojileri aracılığıyla kişinin günlük faaliyet paterninde olan değişiklikler erkenden tespit edilebilir ve uyarıcı sinyallerle kişiye kontrole gitmesi gerektiği bildirilebilir.
Avrupa Birliği ve Avrupa İlaç Endüstrisi ortaklığı olan Yenilikçi İlaçlar Girişimi (IMI) tarafından desteklenen RADAR-AD Projesi ile kişilerin günlük aktivitelerinin dijital olarak izlenerek, demans riski olan kişilerin erken dönemde belirlenmesi amaçlanmaktadır. Proje kapsamında farklı kognitif sağlık durumuna sahip 40 yaşlı bireyde pilot bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Bu kişiler akıllı evlere alınmadan önce nöropsikiyatrist tarafından muayene edilerek, bilişsel durumları ile ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırmanın katılımcılarından, akıllı evin her bölümüne yerleştirilmiş olan sensörler ile dijital ölçümler alınmıştır.
Konu ile ilgili daha çok bilimsel araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmakla birlikte, araştırmanın ilk sonuçları akıllı evlerin kognitif değişikliklerin ve demans başlangıcının tespit edilmesinde ümit vaat eden bir yaklaşım olduğunu işaret etmektedir. Yalnız yaşayan yaşlı bireylerin bakımını ve uzaktan izlenmesini de kolaylaştıracağı düşünülen akıllı evlerin, sürekli monitorizasyona imkân vermesi sayesinde Alzheimer’ın tanı ve yönetiminde de belirgin iyileşmeler sağlayacağı düşünülmektedir.
Projenin kapsamı, proje ortakları ve proje kapsamında bugüne kadar elde edilen önemli sonuçlar gibi bilgilere IHI sayfası üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca projenin CORDIS sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.
Detaylar için TÜBİTAK sayfasını ziyaret edebilirsiniz.