Ana Sayfa
Duyurular
Akdeniz Araştırma ve İnovasyonun Geleceğinin Şekillendirilmesine Sız De Katkıda Bulunun!
AKDENİZ ARAŞTIRMA VE İNOVASYONUN GELECEĞİNİN ŞEKİLLENDİRİLMESİNE SIZ DE KATKIDA BULUNUN!

AKDENİZ ARAŞTIRMA VE İNOVASYONUN GELECEĞİNİN ŞEKİLLENDİRİLMESİNE SIZ DE KATKIDA BULUNUN!

Akdeniz Bölgesinde Araştırma ve İnovasyon için Ortaklık (PRIMA), Akdeniz bölgesindeki su kıtlığı ve gıda güvenliği gibi zorlukların üstesinden gelmek için kurulmuş bir AB Kurumsallaşmış Ortaklığıdır. Katılımcı Devletler tarafından başlatılan ve Avrupa Komisyonu tarafından 4 Temmuz 2017'de resmi olarak onaylanan PRIMA, Avrupa Birliği'nin İşleyişine Dair Antlaşma'nın (TFEU) 185. Maddesi uyarınca faaliyet göstermektedir. Bu ortaklık, Avrupa Birliği ve 20 Katılımcı Devletin (12 AB Üye Devleti ve sekiz AB üyesi olmayan ülke dâhil) mali kaynaklarını birleştirerek sürdürülebilir ve dirençli su ve gıda sistemleri için araştırma ve inovasyonu teşvik etmektedir. Kuruluşundan bu yana, PRIMA, AB, Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkeleri arasında bilimsel işbirliğini desteklemiştir. Başlangıçta, Aralık 31, 2028'e kadar Ufuk 2020 çerçevesi altında tamamlanması planlanan PRIMA'nın faaliyetleri, AB Kararı (AB) 2024/1167 ile Ufuk Avrupa çerçevesi (2025-2027) altında uzatılmıştır. 

Ufuk Avrupa’nın WIDERA çağrısı kapsamında finanse edilen FUTURE4PRIMA projesi, yaklaşan Çerçeve Programı (FP10) altında yenilenmiş bir ortaklık içerisinde araştırma ve inovasyon girişimlerini ortaklaşa oluşturmayı ve uygulamayı amaçlamaktadır. Bu proje, zaten kısıtlı olan kaynakları (su, toprak, enerji) etkileyen iklim değişikliği, pandemiler ve çatışmaların iç içe geçmiş zorluklarını ele almak için araştırma ve inovasyon önceliklerini belirleyecektir.

FUTURE4PRIMA projesi, PRIMA için kapsamlı bir vizyonu ileriye taşımak amacıyla bir Paydaş Kurulu kurmayı hedeflemektedir. Bu kurul, su, enerji, gıda ve ekosistemler (WEFE) gibi kritik alanlarda Ar-Ge proje sonuçlarının benimsenmesini teşvik etmeye odaklanacaktır. PRIMA, su kıtlığı, gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarım gibi acil sorunların ele alınması için işbirlikçi araştırma ve inovasyonu teşvik etmede önemli bir rol oynamıştır. Şimdi, güçlü bir inovasyon ekosistemi yaratarak gelecekteki ortaklığın etkisini artırmak için bir sonraki adımı atmayı hedeflemektedir. Söz konusu Paydaş Kurulu için ideal adayların belirlenmesine yardımcı olmak üzere tüm Akdeniz ülkelerinin araştırmacılarının ilgili ankete katılması beklenmektedir. 

Anketin sonlanma tarihi: Salı, 20 Ağustos 2024.

Akdeniz araştırma ve inovasyonunun geleceğini şekillendirmede araştırmacılarımızın sesi önemlidir. 

Ankete şimdi katılın: https://survey.dlr-pt.de/index.php?r=survey/index&sid=457289 ve ağınızla paylaşın.

Detaylar için TÜBİTAK sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Fotoğraflar