Ana Sayfa
Uluslararası Projeler
Karadeniz Havzası
INTERREG NEXT KARADENİZ HAVZASI PROGRAMI (2021-2027)

INTERREG NEXT KARADENİZ HAVZASI PROGRAMI (2021-2027)

Interreg Next Karadeniz Havzası Programı (2021-2027) Nedir?

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığının Ulusal Otorite görevini yürüttüğü Sınır Ötesi İşbirliği Programlarından biri ENPI Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı’dır. Avrupa Birliğinin Komşuluk Politikası( The European Neighbourhood Policy ) altında yürütülen program, ülkemizin IPA fonlarıyla katılım sağladığı çok taraflı bir işbirliği programıdır.

Programa Hangi Ülkeler ve Türkiye’den Hangi İller Dahildir?

Programda Türkiye’nin yanı sıra Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Ukrayna ve Yunanistan da  yer almaktadır. Programın alanına ülkemizden İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane illeri dahildir.

Programın Öncelik Alanları

Programın öncelik alanları 2021-2027 dönemi için;

1.Daha rekabetçi ve akıllı bir Avrupa araştırma ve yenilikçilik kapasitelerinin ve gelişmiş teknolojilerin sahiplenilmesinin arttırılması ve iyileştirilmesi,

2.Daha yeşil ve düşük karbon tüketen bir Avrupa ekosistem yaklaşımlarının benimsenmesi suretiyle iklim değişikliğine uyum, afet risklerinin önlenmesi, bu risklere karşı dayanıklılığın teşvik edilmesi,

3.Şehir alanları da dahil olmak üzere doğanın, biyolojik çeşitliliğin ve yeşil altyapının korunmasının ve muhafazasının geliştirilmesi ve her türlü kirliliğin azaltılması olarak kararlaştırılmıştır.

Programın Fon Sağlayıcıları ve Fon Miktarı

2021-2027 dönemi için 59 milyon Avroluk bir bütçe (Interreg fonları) mevcuttur. Finansman payı %90 oranında Interreg fonlarından; Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu (European Regional Development Fund), Komşuluk, Kalkınma ve Uluslararası İşbirliği Aracı (Neighbourhood, Development and International Cooperation Instrument)  ve Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı  (Instrument for Pre-Accession Assistance) bir arada  ve oranında yararlanıcıların kendi katkılarından sağlanacaktır.

Programın Katkıları

Interreg NEXT Karadeniz Havzası Programı 2021-2027, katılımcı ülkeler arasındaki mevcut bağları güçlendirecek ve araştırma, yenilikçilik ve çevre koruma alanlarında yeni bağlar kuracaktır. Bu nedenle program, Karadeniz Havzası bölgesindeki sınır ötesi işbirliğini ulus ötesi bir yapıda geliştirecek ve derinleştirecektir.

Program Hakkındaki Diğer Detaylar ve Faydalı Belgeler

Program ve çağrılara ilişkin diğer detaylar, başvuru sahiplerinin proje başvurularının içeriğini hazırlamalarına, proje seçim kriterlerini ve karar verme prosedürünü anlamalarına yardımcı olacak bilgi ve öneriler, genel olarak Başvuru Paketi olarak adlandırılan dokümanlarda bulunabilir.

Taslak Başvuru Paketini indirmek için tıklayınız.

Program ayrıntıları için Black Sea Cross Border  adresine tıklayınız.