Ana Sayfa
Tüba Ödülleri
TÜBA ÖDÜLLERİ

TÜBA ÖDÜLLERİ

TÜBA ULUSLARARASI AKADEMİ ÖDÜLLERİ

TÜBA’nın bilim insanlarını teşvik ve takdir ile Türk bilim camiasını uluslararası alanda temsil misyonu kapsamında uluslararası düzeyde ihdas edilen ve bütün bilim insanlarına açık olan TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri 2015 yılında başlatılmıştır. Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri, çalışmaları ve bilime katkıları tüm dünyada takdir gören bilim insanlarının teşvik ve ödüllendirilmesi yoluyla Türk bilim camiasının uluslararası alanda temsil ve tanınmasına katkıda bulunmak amacıyla başlatılmıştır.

Bu bağlamda TÜBA Akademi Ödülleri her yıl;

  1. Sosyal ve Beşeri Bilimler,
  2. Sağlık ve Yaşam Bilimleri,
  3. Fen ve Mühendislik Bilimleri olmak üzere üç kategoriden oluşmakta ve aday gösterilenler arasında her kategoride bir ödül olarak verilmektedir.

Aday olma kriterleri;

  • İlgili alanlarda özgün, öncü ve çığır açıcı bilimsel çalışmaları olan bilim insanları
  • Her yıl ilan edilen bilim alanı için, Türk vatandaşı olan veya Türkiye’de çalışan ya da Türkiye ile ilgili bilimsel çalışmaları olan (a) bendindeki niteliklere sahip bilim insanları,
  • Akademi Ödüllerine önerilen adayların son üç yıl içinde Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşlarınca ulusal ve/veya uluslararası düzeyde verilmiş olan bir başka bilim ödülü almamış olması gerekir.

TÜBA Akademi Ödülleri ilgili alanda özgün, öncü ve çığır açıcı çalışmaları olan bilim insanlarına tercih edilir. Her yıl ödüllerden bir tanesi dönüşümlü olarak üç kategori arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan veya Türkiye’yle ilgili, bağlantılı çalışmaları olan bilim insanlarına verilir. Bu şekilde Türkiye bağlantılı ödül üç kategori arasında dönüşümlü olarak devam etmektedir.

 

Akademi Konseyi tarafından belirlenen ödül sahipleri; Akademi Ödülü Madalyası, Akademi Ödülü Beratı ve takribi 30.000 USD tutarındaki parasal ödüller, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenecek olan törenle sahiplerine tevcih edilecek.

Başvuruda istenen belgeler şunlardır:

  1. Aday Gösterme Formu,
  2. Adayın Türkçe ve İngilizce Özgeçmiş

TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri Esasları için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

TÜBA Ödülleri hakkında ayrıntılı bilgi için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

ÜSTÜN BAŞARILI GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜLLERİ

Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri Programı(GEBİP); Üstün nitelikli bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan genç bilim insanlarını, araştırmalarında ve kendi araştırma gruplarını geliştirmede desteklemek ve ülkemizdeki genç bilim insanlarını üstün başarılı araştırmalara özendirmek amacıyla her yıl düzenlenmektedir.  Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri Programı  (GEBİP); 2001 yılında ülkemizde araştırmalarıyla ön plana çıkmış genç bilim insanlarını Akademi’nin şemsiyesi altına almak, kendi aralarındaki ve Akademi üyeleriyle etkileşimlerinden doğacak bir sinerjik bir ortam oluşturmak ve ihtiyaç duydukları akademik ve malî destek ve teşviki sağlamak amacıyla başlatılmıştır.

Programa aşağıdaki şartları sağlayanlar başvuruda bulunabilirler:

  1. Türkiye’de çalışıyor veya bilimsel çalışma/araştırma yürütüyor olduğunu belgelemek veya yurtdışında yerleşik/çalışıyor ise, GEBİP ödülünü kazanması halinde en geç altı ay içerisinde Türkiye’de çalışmaya başlayacağını taahhüt etmek,
  2.  Başvuru tarihinde 39 yaşını doldurmamış olmak. Kadın adayların 39 yaş sınırına her doğumu için bir yıl ilave edilir.
  3. Tüm bilim dallarında çalışan, sağlık bilimlerinde doktora veya uzmanlık derecesine sahip, diğer bilim dallarında doktora derecesi almış bilim insanı olmak,
  4. Fen, mühendislik ve sağlık bilimlerinden başvuranların en az üç uluslararası; sosyal bilimlerden başvuranların çalışma alanına göre en az biri uluslararası olmak üzere en az üç yayını olmak,
  5. GEBİP Ödül Programına Akademi üyeleri ve TÜBA çalışanları başvuramaz.
  6.  Akademi Konseyince son iki yıl içinde belirli ödülleri almış olanların GEBİP ödülüne aday olamayacağı yönünde karar alınabilir.

 

GEBİP kapsamında; üç yıl boyunca her yıl 30.000 TL destek verilecek. GEBİP Ödülü sahibinin tez aşamasındaki doktora öğrencileri için yine her yıl 10.000 TL ek destek sağlanacak.

Başvuruda İstenen Belgeler;

  1. GEBİP Başvuru Formu
  • Özgeçmiş ve Yayın Listesi
  • Doktora Tezi
  • Ödül için Sunulan/Önerilen Üç Yıllık İleriye Dönük Araştırma Proje Önerisi ve Çalışma Programı.
  1. Varsa öneren ilgili üniversitenin rektörü veya aday gösteren Akademi üyesinin yazısı ve “Aday Öneri Formu
  2. Aday ile ilgili referans mektupları (En az üç kişi). Referans mektupları (Türkçe veya İngilizce), yazan kişiler tarafından başvuru dosyasından ayrı olarak Akademi Başkanlığına e-posta ile gebipodul@tuba.gov.tr adresine son başvuru tarihine kadar iletilmelidir.
  3. Bir adet renkli fotoğraf,
  4. Türkiye’de çalıştığına ve araştırma yürüttüğüne dair belge (çalıştığı üniversite veya kurumdan),
  5. Yaş koşulu için çocuk ibrazında bulunacak olan kadın adayların çocuk(ları)nın nüfus cüzdanının çalıştığı kurumdan onaylı fotokopisi.
  6. TÜBA-GEBİP Taahhütnamesi

TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri Esasları için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

TÜBA Ödülleri hakkında ayrıntılı bilgi için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.